Ekonomi

Fed 15 ay sonra faiz oranlarını sabit tuttu

Küresel piyasalarda fiyatlamayı yönlendiren ana unsurlardan biri olan Fed’in sıkılaştırma süreci Haziran ayı itibarıyla sona ermiştir.

Fed, politika faizini değiştirmeden yüzde 5-5,25’te tuttu. Böylece Fed, 15 ay sonra ilk kez faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı.

Kararın oy birliği ile alındığı açıklandı.

Beklentiler ve fiyatlamalar da faiz oranını sabit tutma yönündeydi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler de Fed’in politika faizini sabit tutacağını iddia etti.

Karar, Fed Lideri Jerome Powell’ın bir önceki Haziran ayı rehberliğine paralel olarak alındı. Powell, geçmiş faiz artışlarının etkilerini görmek için Haziran ayında dur sinyali vermişti.

Opsiyon piyasasında Fed faizinin Haziran ayı için sabit kalacağı ihtimali güçlü bir şekilde fiyatlandı.

Ancak kısa vadeli faiz opsiyon piyasasında piyasa aktörlerinin 2023 Fed faiz indirimi durumundan vazgeçmeleri dikkat çekti.

Gösterge SOFR opsiyon piyasasında hareketlilik ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından artarken, Fed’in yıl sonuna kadar faiz indirimine gideceği beklentisiyle piyasa aktörleri ağırlıklı olarak opsiyon satışlarında bulundu. Hatta Mart 2024’e kadar faiz indirimine gidilmeyeceği beklentisinin de bazı süreçlere yansıdığı görüldü.

Opsiyon piyasasında yaşanan hareketlilik sonucunda yıl sonuna kadar faiz indirimlerine konu olacak fiyatlama yaklaşık 15 baz puan geriledi. Fed swapları, yıl sonunda yüzde 5,1’lik bir faiz oranı anlamına geliyor. Bu seviye aynı zamanda mevcut Fed politika faiz bandı içindedir.

Enflasyonda gevşeme

Fed’in Haziran ayı toplantısı öncesinde açıklanan son enflasyon verileri fiyat dinamiklerinde gevşemeye işaret ediyor.

Bu hafta gelen Mayıs ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 4’e geriledi. Böylece ABD’de yıllık enflasyon 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Aylık enflasyon ise beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 oldu.

Çekirdek enflasyon tarafında ise beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti.

Üretici fiyatları cephesinde olduğu gibi tüketici tarafında da fiyat dinamiklerinin daha rahatladığı görüldü.

Son verilere göre üretici fiyat endeksi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,3 geriledi. Böylece son 4 ayın 3’ünde aylık ÜFE azaldı.

Yıllık bazda ise ÜFE yüzde 1,1 artarak 2020’den bu yana en düşük artışı kaydetti. Bir önceki aya ait artış ise yüzde 2,3 oldu.

Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistler, aylık yüzde 0,1 düşüş ve yıllık yüzde 1,5 artış varsaydılar.

Gıda ve enerjiyi içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda değişmeyerek yüzde 0,2 artarken, yıllık artış yüzde 3,2’den yüzde 2,8’e geriledi.

-Karar metni anında güncellenecektir. Karar ve karara ilişkin yorumlar için Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden Bloomberg HT yayınını izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu