GAUN Mühendislik Fakültesi’nde Deprem Bölgesi Zirvesi Başladı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen ve merkezi Kahramanmaraş olan, 6 Şubat depremlerinin tartışıldığı “Deprem Bölgesi Zirvesi” başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnşaat İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Mavera Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki programda yaptığı konuşmada, başta deprem olmak üzere afetlerle ilgili çalışmalara katılıp sonuçları değerlendirdiklerini belirtti.
6 Şubat’tan bu yana sahada çalıştıklarını belirten Aslan, “Hasar tespit çalışmalarında 11 ilde 9 bin 284 çalışanımız aktif olarak görev yaptı. Bu süreçte YÖK işbirliğiyle 400 akademisyen çalışanlarımızla birlikte çalıştı. Belediyelerimiz çok destek verdi. STK’larımız da çok değerli destekler verdi.” dedi.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, afet sonrasının afetten öncesi olduğunu ve hazırlıkların buna göre yapılması gerektiğini belirterek, “En iyi kriz yönetimi, kriz durumu ortaya çıkmadan önce kriz yönetimidir. Kriz öncesi iyi planlanmalıdır. Örneğin. , Arjantin’de kuş gribi görüldüğünde, bu tür önlemleri almalısınız. “Ülkemizde bir krize dönüşmesine izin vermeyin. Afetler sadece doğa olayları değildir. Teknolojik ve insan kaynaklı felaketler var. Artık bu konulara bütüncül ve bilinçli bakmamız gerekiyor. Çok profesyonel arama kurtarma ekiplerimiz var. Dirençli şehirlerimiz olmalı ki arama kurtarma gruplarına ihtiyaç duymayalım.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yerel yönetim olarak depremle ilgili çalıştıklarını ve üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti.
GAUN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, deprem sırasında vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için üniversite kampüslerini kullandıklarını ve çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
İki gün sürecek zirvede akademisyenler ve araştırmacılar, Kahramanmaraş merkezli depremin teknik, sosyal, hukuki, eğitim, ekonomik, kent ve sağlık boyutlarını tartışacak.