Yaşam

Nazik ve Alçakgönüllü Olarak Kendinizi Aşağıladığınızı Gösteren 10 Durum

Çoğumuz ‘Kimse üzülmesin, gücenmesin’ niyetiyle yaşıyoruz. Bir kereden fazla, onu yıkmak ve kibar olmak isterken tavizler vermek zorunda kalıyoruz. Ama bu kadar duyarlı ve iyi olmak aslında herkese uygulanması gereken tarife değil; Ne yazık ki bazı insanlar bunu bir zayıflık olarak görüyor ve karşıdaki kişiyi ve onun güzelliğini kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor.

Elbette iyi ve kibar olmayı bırak demiyoruz; ancak özgüveninizin farkında olarak yetkinliğinizi ve inceliğinizi gösterin. Başkalarına karşı aşırı tevazu ve özgüvene evrilen üst düzey tevazu değil, kendi fiyatınızı belirleyin. İçeriğimizde yer verdiğimiz davranışları yaparken dur ve düşün diyoruz…

Kaynak:https://brightside.me/inspiration-psy…

1. Onların oburlarının ihtiyaçlarını veya isteklerini kendinizinkinin önüne koyuyorsunuz.

Örneğin, eşinizin/partnerinizin, ihtiyacınız olan bir şeyi istediği veya bir şeye ihtiyacı olduğu için satın almazsanız minnettar olacağını düşünürsünüz.

Ancak, durum tam olarak böyle değil. Çünkü kendinize zaman ve para harcamadığınızda, diğer insanlar bunu haketmediğinizi düşünecekler.

2. Kendi vücudunuzu sevmiyorsunuz.

Modern dünyada, ‘kusurlu’ bedeninizi sevmek baş belası olabilir. Maruz kaldığımız tüm dergi kapakları ve web sayfaları, kırışıksız, sıfır vücutlu veya kassız, tam modellerin fotoğraflarıyla dolu.

Belki de bu yüzden çoğumuzda aşağılık kompleksi var. Ancak (klasik ama gerçek bir argüman olarak) hoşluk çok özneldir.

Bazı insanlar sizin bir tanrıça gibi göründüğünüzü düşünürken, diğerleri düşünmeyebilir. Birkaç kişinin görüşü sizi yetersiz hissettirmemeli ve sizi ‘hoşnut eden’ yani herkesi mutlu etmeye çalışan konumuna düşürmemelidir.

3. Niyetinizi, ne isteyip ne istemediğinizi açıkça ifade edemiyorsunuz.

Bazen hayır demeyi bilmediğin için bir şeyler yapmak zorunda kalırsın. Vaktini boşa harcıyorsun, işe geç kalıyorsun, hatta erteliyorsun.

Tüm bunları ‘hayır’ demek zorunda kalmamak için kendinizi yapmaya/kabul etmeye ‘zorluyorsunuz’… Ya başkalarını gücendirmekten korkuyorsunuz ya da kaba ya da bencil görünmek istemiyorsunuz. Ama unutmayın çevrenizdeki insanlar hayır diyemeyeceğinizin çok farkındalar ve hem bu durumu hem de sizi kullanıyorlar.

4. Kendi görüşlerinizi önemsemez ve onların oburlarının görüşlerine göre hareket edersiniz.

Güvensizlik bazen yararlı olabilir: bizi gereksiz risklerden ve tehlikeli sonuçlardan korur. Ancak çok fazla özeleştiri aynı zamanda güvensizlik yaratır ve hatta sizi bir noktada depresyona sokabilir.

Kendine güvenmeyen ve her zaman başkalarından tavsiye arayan insanlar, çoğu zaman başkalarının manipülasyonlarına kurban giderler. Bu yüzden kendi görüşlerinizi düşünün.

5. Hayır dersen sevgi ve onay görmeyeceğini düşünürsün.

Pek çok insan, başkalarının onayını istediği için hayır diyemez. Bunun nedeni büyük ölçüde ebeveynlerinden yeterince sevgi görmemiş olmalarıdır. Bunu ‘kazanılmamış’ bir aşk olarak görüyorlar.

Sevginin kazanılması gerektiğini düşünürken, yetişkin olduğunuzda herkes için ulaşılabilir olmaya çalışırsınız. Ancak yaptıkların yeterli olmayacaktır çünkü herkesi mutlu edemezsin.

6. Size yapılan saygısızlığa müsamaha gösteriyorsunuz.

Birçoğumuz saygısızlıkla uğraşmak zorunda kalırken, hepimiz farklı şekillerde tepki veririz. ‘Ağzımız afiyet olmasın Ali Rıza Bey’ zihniyetine sahip insanlar birçok davranışa ve saygısızlığa tahammül etmeye hazırdır.

Ancak diğer insanlar bunu ‘demek ki bu durumdan hiç rahatsız değiller’ şeklinde yorumlar ve yaptıklarını tekrarlarlar. Size yapılan rastgele bir saygısızlığı bir kez olsun görmezden geliyorsanız, ne yazık ki yenilerine yer açmanız gerekiyor…

7. Övgülerin içtenlikle değil, aslında bir çıkar için yapıldığının farkında değilsiniz.

İnsanlar özgüven sorunu yaşadıklarında kendilerine gerekli saygı ve ilginin gösterilmesi ve kendilerine değer verildiğini hissetmeleri gerekir.

Bu durumun farkında olan birçok kişi kendi çıkarları için kullanmaktadır. Bu nedenle, insanlar pozisyon atlamak veya bir yere varmak niyetiyle sizi pohpohluyor olabilir. Kimin samimi olduğuna dikkat edin. 🙂

8. Çok fazla fedakarlık yapıyorsunuz.

Arkadaşlarımızın, akrabalarımızın ve sevdiklerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi zararımıza olsa bile her şeyi birden çok kez yapmak isteriz.

Ancak gerçekte yapılan fedakarlıklar göründüğü kadar gerekli değildir. Hem kendinizi feda ediyorsunuz hem de sorumluluk almak zorunda olan insanların yükünü üstleniyorsunuz. Böylece ‘göreviniz’ haline gelirler ve değersiz hale gelirler.

9. İşinizi hafife almalarına izin veriyorsunuz.

Pek çok insan hala serbest çalışanların gerçekten çalışmadığını, sadece para aldıklarını düşünüyor. Çünkü onlar için çalışmak, her gün işe gitmek demektir.

Bu yüzden insanlar zaten evde ve ‘boş’ olduğunuzu düşünür ve daha fazlasını yapmanızı ister. Yapacak gerçek bir işin olup olmadığı umurlarında değil. Zor işlerinizi hafife almayın ve kimsenin onu almasına izin vermeyin.

10. Kendinize rahatlamak için bile zaman ayıramazsınız.

Hem kendi işinizin yükü, hem de katlandığınız kişi ve durumlar özgüveninizi ve sevginizi zedeler. Tüm bunları yardım istemeden çok kısa sürede yapmaya çalışırsınız ve hayattan zevk alamayacak kadar yorulursunuz. Kendinizi ve hayatınızı sevmek için bazı sonlar çizmekten korkmayın. Bizce uygun, mütevazı ve kibar olmanın dozunu ayarlayın. ?

Bu durumlar size tanıdık geliyor mu? Yorumlarda buluşalım…?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu